Public Shelter 1_pieni.jpg

PS 4.jpg

Pelastettu 2.jpg

2.jpg

1.jpg

Patricia sterkkaa.jpg

58.jpg

Tg-Jiun voimanaiset

Carmena Serbanoiu ja hänen tyttärensä Patricia Paraschiv sekä heidän perustamansa eläinsuojeluyhdistys Pro Animals Romania (PAR) pitää huolta yli tuhannesta kodittomasta koirasta kotikaupungissaan Tg-Jiussa. (Tg-Jiussa sijaitsee myös kaupungin ylläpitämä koiratarha, joten näitä kahta tarhaa ei tule sekoittaa toisiinsa). Pro Animals Romanian ylläpitämä vanha tarha on ollut aikoinaan ns. kunnallinen koiratarha ja sinne kerättiin kulkukoiria odottamaan tuskallista kuolemaa. Vuonna 1999 Carmena sai kuulla kulkukoirien karmivista kohtaloista  joiltakin paikallisilta eläinten ystäviltä ja saanut kansallisen televisiokanavan esittämään tallentamansa videopätkän kulkukoirien oudoista katoamisista ja myrkytyksistä. Siitä alkoi Carmenan perheen uusi elämä ja taistelu eläinten hyvinvoinnin puolesta ja se jatkuu yhä edelleen.

PAR ylläpiti vanhaa koiratarhaa vuodesta 2002 lähtien aina syksyyn 2012. Marraskuussa 2012 kaikki koirat vanhalta tarhalta saatiin siirretyksi PARin uudelle tarhalle. Vuonna 2016 PARin tarhalla on jo noin 900 koiraa, koska läheiseltä kaupungin tarhalta joudutaan ottamaan koiria PARin tarhalle lähes päivittäin.

Pitkäaikainen unelma uudesta tarhasta alkoi toteutua keväällä 2011

Uuden tarhan projektista kertovat sivut.
Kuvakooste PARin uuden tarhan rakennusprojektista

Eläinsuojelutyötä ympäri Gorjin lääniä
Sen lisäksi, että Carmena tekee täyttä päivää joko tarhalla, eläinsuojelurikkomuksia tarkastamassa, hoitamassa virallisia asioita tai neuvottelemassa viranomaisten kanssa , hän ruokkii myös lähialueen kulkukoiria ja kaupungin kaatopaikan luona majailevia kymmeniä kulkukoiria sekä huolehtii kotinsa ja sen vastapäisen pienen aidatun alueen noin 80 koirasta sekä paristakymmenestä kissasta, joista aina joku on toipilas. Carmenan hoivissa on myös hevonen. Patricia on auttanut äitiään lähes päivittäin niin tarhalla kuin kotonakin ja sen lisäksi hän on kuskannut koiria tarvittaessa jopa satojen kilometrien päähän eläinlääkäriin ja hoitanut juoksevia asioita. Patricia valmistui kuusi vuotta kestäneiden opintojen jälkeen eläinlääkäriksi kesällä 2015 ja on ollut siitä lähtien PARin tarhan lääkinnällinen koordinaattori. Kaikista velvollisuuksistaan huolimatta myös Carmena opiskeli vuosikausia saaden tohtorin arvonimen joulukuussa 2012. Carmena Serbanoiu on ensimmäinen romanialainen, joka on väitellyt tohtoriksi aiheenaan eläinten hyvinvointi.

PARin paikallisia projekteja
Patricia kävi ystävänsä Dianan sekä kolmen lemmikkinsä kanssa lokakuusta 2006 alkaen aina vuoden 2008 loppuun säännöllisesti vanhusten luona kaverikoiravierailuilla sekä toimi Tg-Jiun peruskouluissa vuonna 2007 toteutetun valistuskampanjan vetäjänä.  Peruskouluihin suunnattu valistustyö on ollut vuoden 2008 alusta "jäissä", koska siihen ei ole löytynyt varoja. Myös käynnit vanhusten luona loppuivat kun talo sai uuden johtajan, joka ei vierailuja enää sallinut.

Patricia on järjestänyt lukuisten vapaaehtoisten kanssa adotpiokampanjoita Tg-Jiun kaupungissa. Myös sterilointikampanjoita on pyritty järjestämään aika ajoin. Pro Animals Romania huolehtii koko Gorjin läänin eläinsuojeluasioista eikä se todellakaan ole mikään helppo tehtävä. Lähes joka päivä Carmena  saa puheluita ihmisiltä, jotka ovat tehneet havaintoja mitä erilaisimmista eläinsuojelurikoksista ja hyvin useimmiten Carmenan on lähdettävä siltä istumalta tarkistamaan tilanne ja hälytettävä myös viranomaiset paikalle sillä Pro Animals Romanialla ei ole viranomaisvaltuuksia saattaakseen eläinsuojelurikkomuksiin syyllistyneet vastuuseen teoistaan.

Takapakkia viranomaisten takia
Gorjin läänin neljä kaupunkia sopivat vuosia sitten Pro Animals Romanian kanssa sterilointiohjelmasta, jonka avulla kulkukoiria steriloitaisiin tappamisen sijasta. Useat kaupungit toteuttivatkin ohjelmaa jonkin aikaa ja Tg-Jiun kaupunkikin ehti allekirjoittaa sterilointiohjelmaa koskevan sopimuksen lokakuussa 2006, mutta mitätöi sen huhtikuussa 2007 ennen kuin ohjelmaa ehdittiin käytännössä aloittaa. Valitettavasti ko. kaupunkien päättäjät vaihtuvat vuosien saatossa ja uusien ajatukset eivät aina kulje samoja ratoja kuin edellisten. Myös "vanhojen" päättäjien mielet muuttuvat ikävän usein. Toki Gorjin läänissä on näiden vuosien ajan ollut se ongelma, että kaupunkien kulkukoirien steriloinneista vastannut liikkuva klinikka ei ole Pro Animals Romanian omistuksessa ja näin ollen sterilointeja ei ole voitu tehdä riittävän tehokkaasti ja säännöllisesti. Tällä hetkellä lähes kaikissa Gorjin läänin kaupungeissa on omat kaupunkien ylläpitämät tarhat, joihin kerätään koiria ja jätetään ilman asianmukaista hoitoa. Koiria kuskataan myös metsiin ammuttavaksi tai myrkytettäväksi. 

Tg-Jiun kaupungin päättäjät rakennuttivat oman pienen väliaikaisen koiratarhan aivan Pro Animals Romanian tarhan viereen ja se oli toiminnassa vuoden 2008 alusta aina syksyyn 2009. Ko. tarhalla ei kuitenkaan huolehdittu koirista asianmukaisesti vaan ne olivat siellä lähes heitteillä.  Kaupunki rakennutti uuden tarhan, joka otettiin käyttöön syksyllä 2009. Koirat elävät kuitenkin yhtä kurjasti uudessakin kaupungin ylläpitämässä tarhassa.

Yleisimpänä ongelmana eläinten steriloimattomuus

Paikalliset hylkäävät koiriaan usein, varsinkin pieniä pentuja ja pentuja emoineen. On hyvin ristiriitaista, että lemmikkejä ei steriloida vaikka hyvin tiedetään mihin se johtaa ja sitten vielä hylätään pennut jopa emoineen tarhalle. Mikäli Carmena ja Patricia yrittävät kieltäytyä ottamasta koiria tarhalle siitä syystä, että se on aivan täynnä, hyökkäävät paikalliset lähes aina naisia vastaan syyttämällä heitä heitteillejätöstä.

Carmena ja Patricia ovat taistelleet vuosikausia kulkukoirien sekä myös lemmikkien sterilointien puolesta, jotta holtiton koirien lisääntyminen loppuisi ja jatkavat edelleenkin samalla linjalla, koska kulkukoirien tappaminen ei ratkaise ongelmia. Jos he nyt luovuttaisivat taistelun, olisi se lähes melko varmasti kuolinisku kaikelle sille minkä vuoksi naiset ovat uhranneet oman elämänsä näiden vuosien ajan.